40 órányi forgatás, 30 órányi koncepcióalkotás és forgatókönyvírás, 20 óra vágás és egy kreatív projektcsapat lelkiismeretes munkája. Az eredmény pedig 2 image film a Continental Budapestnek. A következőkben az image filmek forgatásának kulisszatitkain kalauzolunk végig a projekt vezetőinek gondolatai mentén.

Reggel 8 óra, a helyszín a Continental Napmátka utcai telephelye, lámpák a helyükön, mikroport a szereplőkön, kamera beállítva, és kezdődhet is a forgatás…. De ne szaladjunk ennyire előre!

Minden videógyártási folyamat első körben egy jól megalapozott, célcsoportspecifikus és egyedi koncepció megalkotásával kezdődik, amely mindig az ügyfeleinkkel közösen történik. A koncepció egyik sarokköve azoknak a kulcsfaktoroknak a meghatározása, amelyek miatt az adott vállalat egyedi munkavállalói élményt nyújt.

Így történt ez mind a mérnöki mind a technikusi célcsoportnak szóló videók esetén is.

A Colibri koordinálásával tartott workshopon kollégáinkkal együttműködve olyan koncepció körvonalazódott, ami őket, mint célcsoportot megnyeri, és felkelti a figyelmüket”

– mondta el Kovács Tamara, a Continental Employer Branding Specialistája.

Azok mutatják be a céget, akik benne élnek

A videókészítés nemcsak a jövőbeli munkavállalóknak szól, hanem a jelenlegi kollégák bevonásának is remek eszköze.

„Mindannyian azt szeretnénk, hogy számunkra szimpatikus és jófej munkatársakkal dolgozzunk együtt. Ha meg akarjuk mutatni másoknak, hogy miről szól a Continental Budapest, akkor ezt csak azok tehetik meg, akik benne élnek” – emelte ki Farkas Ádám, a mérnök célcsoportnak szóló videó egyik szereplője, a Continental minőségbiztosítási mérnöke.

Szabó András, a Colibri HR Solutions Senior brand managere, a Colibri Studios és a projekt vezetője szerint hitelesebb, ha a munkavállalók a tapasztalataikat a saját nyelvükön fogalmazzák meg. Erre jók a videók, amik eredeti módon, cégre szabottan mutatják be az adott vállalat életét, az ott uralkodó hangulatot.

VALÓS ÉLMÉNYEKET ADNAK ÁT KÖZVETLENEBB MÓDON.

Mint ahogy egy állásbörzén is beszélgethetsz a munkavállalókkal, a videókban közvetlenül a jelenlegi dolgozók szólíthatják meg a jövőbeli munkatársakat.

„Nálunk is fontos szempont volt, hogy a videókban munkatársaink saját szavaikkal fogalmazzák meg cégünk erősségeit, valamint megjelenítsük a szereplők személyes történeteit is”

– tette hozzá Tamara.

 

A cél, hogy megakadjon rajta a tekintetünk

András szerint a legtöbb vállalat mára már felismerte, hogy a szöveges tartalmak helyett audiovizuális megoldásokkal nagyobb teret engednek a kreativitás kibontakoztatásához és a vállalat egyediségének megragadásához. Azonban több vállalati image videót vizsgálva láttuk, hogy a kreativitást és innovativitást mellőző, átlagos koncepciók miatt végül nem érik el a kívánt hatást a korábban nagy reményekkel megrendelt videók.

Éppen ezért a technikusi videó esetén egy rendhagyó, reklámfilmre/filmelőzetesre hajazó koncepció mentén indult útjára a gyártási folyamat.

„Több ötlet után, végül egy hatásos, dinamikus formát választottunk, amely leköti a nézők figyelmét. Több szakmai fórumon megfigyelhető az a trend, hogy egyre rövidebb videókkal tudjuk átadni az üzeneteket” – emelte ki Tamara.

András szerint a videós tartalomfogyasztási szokások folyamatos változáson mennek keresztül, egyre rövidebb, ám annál figyelemfelkeltőbb videókkal tudjuk megszólítani azokat, akik néhány éve még többperces, sablonosabb videókkal is beérték. Gondoljunk csak a napjainkban kifejezetten népszerű felületekre, mint a Tik Tok, a Snapchat vagy az Instagram TV. Ezeket a trendeket pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül akkor sem, ha munkáltatói márkaépítésről van szó. Nem csoda, hogy a köztudatban él az a mondás, hogy ha valamit nem tudsz átadni a legegyszerűbb módon, igazából nem is érted.

A forgatások alkalmával a gyönyörű snitteken túl, rengeteg élménnyel is gazdagodhatunk, amely csak még jobban összekovácsolja a kollégákat. Például amikor egy forró nyári júliusi forgatási napon a projektcsapat közösen várakozik órákon át a naplementére várva. Szerintünk mindenképp megérte, de döntsétek el ti: